Dobrodošli na spletni strani Krajevne skupnosti Čemšenik.

Projekt SOPOTNIKI

Krajevna skupnost Čemšenik

Spoštovane občanke in občani Občine Zagorje ob Savi,

z veseljem vas obveščam, da bo z 10. majem 2021 tudi v naši dolini zaživel projekt SOPOTNIKI - projekt brezplačnih prevozov za starejše. Projekt se bo v Zagorju ob Savi izvajal v sodelovanju treh partnerjev in sicer: Zavoda SOPOTNIKI, ki je že vrsto let izkušen nosilec brezplačnih prevozov za starejše v številnih slovenskih  občinah; RKS – Območnega združenja Zagorje ob Savi, ki je z veseljem sprejel vlogo koordinacije izvajanja storitve in seveda Občine Zagorje ob Savi, ki je za potrebe prevozov zagotovila sredstva za nakup novega in udobnega osebnega  avtomobila, s katerim želimo uporabnikom zagotoviti varno in udobno »popotovanje« na območju naše občine in do Splošne bolnišnice Trbovlje. Občina bo s sredstvi proračuna zagotavljala tudi vsa potrebna finančna sredstva za izvajanje projekta SOPOTNIKI.

 

Več o projektu si  lahko preberete v priloženem spodnjem sporočilu.

V mojem imenu pa le še želja, da se  vabilu za sodelovanje v projektu SOPOTNIKI pridruži čim večje število prostovoljcev in da se projekt SOPOTNIKI v Zagorju ob Savi razvije  v še eno, uspešno zagorsko zgodbo.

 

 

                                                                                     Vaš župan:

                                                                                  Matjaž Švagan

 

 

 

SOPOTNIKI, brezplačni prevozi za starejše v občini Zagorje ob Savi

10. maja 2021 bo storitev brezplačnih prevozov za starejše Sopotniki v sodelovanju s financerjem projekta - Občino Zagorje ob Savi in izvajalcem projekta - Območnim združenjem Rdečega Križa Zagorje ob Savi zaživela tudi za zagorske starejše občane. Vsak, ki je star nad 65 let in je upokojen bo lahko poklical na telefonsko številko zagorske enote 031 825 555, na katero se bo oglasil zaposleni koordinator enote. Za rezervacijo prevoza bo treba poklicati nekaj dni oz. teden dni vnaprej. Delovni čas enote (sprejem rezervacij in opravljanje prevozov) bo od ponedeljka do petka od 7:30 do 15:00.

Zavod Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost, izvaja storitev brezplačnih prevozov za starejše sedmo leto (s posebnim poudarkom na podeželskih občinah). Starejšim omogoča dostop do storitev; k zdravniku, v trgovino, na obiske, programe za starejše idr. Trenutno storitev izvaja v petnajstih slovenskih občinah, kjer imajo vzpostavljenih dvanajst enot, v svojih vrstah združujejo skoraj tristo prostovoljcev. Trenutno skrbijo za mobilnost tri tisoč starejših po Sloveniji.

S povezovanjem podeželja z mesti, kamor so se v zadnjih desetletjih umaknile vse storitve, starejšim omogočajo, da (p)ostanejo aktivni del družbe, predvsem pa z možnostjo mobilnosti preprečujejo osamljenost in izoliranost starejših, ki živijo na podeželju.

Sopotniki za sebe pravijo, da želijo preprečiti zgodbe, v katerih starejši nimajo prevoza za obisk zdravnika, da omogočijo starejšim, ki še zmorejo, da obiščejo znance ali gredo samostojno po nakupih. Ohranjanje samostojnosti in s tem vitalnosti ter dobre volje pri starejših, je bistvenega pomena in v središču pozornosti modela delovanja storitve ter ključno za dostojno in srečno starost.

 

Kako Sopotniki delujejo?

Storitev je namenjena starejšim upokojenim, nad 65 let, občanom občine Zagorje ob Savi. Vsak, ki je star nad 65 let in je upokojen bo poklical na telefonsko številko zagorske enote 031 825 555, na katero se bo oglasil zaposleni koordinator enote. Ta bo prevoze  smiselno organiziral, usklajeval bo datume z zdravstvenimi ustanovami in iskal rešitve, da bodo nudili prevoze vsem tistim, ki jih potrebujejo.

Za rezervacijo prevoza bo treba poklicati nekaj dni oz. teden dni vnaprej, saj Sopotniki nismo taxi prevoz. Najbolje, da takoj, ko izveste za datum pri zdravniku oz. nekaj dni vnaprej, kdaj bi šli v trgovino. Ta način Sopotnikom omogoča, da bodo zagotavljali prevoz kar največjemu številu starejših.

Ob rezervaciji prevoza boste povedali, kdo ste, kam ste namenjeni, kdaj potrebujete prevoz, koliko časa bo opravek trajal, ali pri tem potrebujete spremstvo in ali potrebujete tudi prevoz nazaj domov.

Delovni čas enote Zagorje ob Savi (sprejem rezervacij in opravljanje prevozov) bo od ponedeljka do petka od 7:30 do 15:00. Ob vikendih in praznikih Sopotniki ne bodo vozili.

 

Prevoze bodo Sopotniki omogočali znotraj občine Zagorje ob Savi in v Splošno bolnišnico Trbovlje.

Za koriščenje prevozov v času epidemije bodo starejši upoštevali vsa navodila izvajalcev storitve. Vseskozi koriščenja prevoza je nujno pravilno nošenje in ravnanje z zaščitno masko. Namensko vozilo ima vdelano pregradno pleksi steklo za večjo zaščito med prostovoljcem in uporabnikom. Starejši brez izjem sedijo na zadnjih sedežih. Pred vstopom v vozilo si razkužijo roke in podpišejo obrazec o epidemiološki sliki. V kolikor uporabnik ne bo imel zaščitne maske, jim jo bo izročil prostovoljec.

S strani izvajalcev in s pomočjo prostovoljcev bo poskrbljeno tudi za ustrezno prezračevanje, razkuževanje in čiščenje vozila.

 

Sopotniki so več kot prevoz. Prostovoljci – srce Zavoda Sopotniki!

Da ta trditev drži in da jo Sopotniki vsak dan uresničujejo, skrbijo prostovoljci, ki so vozniki, družabniki oz. spremstvo starejših. Prostovoljci so vsi tisti, ki lahko svoje obveznosti uskladijo s prostovoljskim delom.

Že sedaj Sopotniki vabijo vse ljudi dobre volje, ki radi pomagate in ki imate radi starejše, da postanete prostovoljci in s tem del velike ekipe, ki ji je mar za boljše življenje starejših.

Vsi, ki se boste odločili, da želite pomagati, boste v delo uvedeni, prevoze boste opravljali v skladu z navodili, s spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov, z namenskim službenim vozilom (NE! vašim osebnim) SUZUKI SCROSS 1.4 BOOSTERJET HYBRID PREMIUM 4WD, ki ga je Občina Zagorje ob Savi kupila za  izvajanje brezplačnih prevozov za občane in občanke Občine Zagorje ob Savi. Vozilo bo označeno z napisi Sopotniki, za vas pa bo skrbel in vam nudil vso podporo na poti, zaposleni koordinator enote. Prostovoljci boste imeli posebno nalogo – ohranjati vrednoto solidarnosti in medsebojne pomoči.

 

Delo prostovoljcev je preprosto in lepo:

  • po razporedu voženj z namenskim vozilom odpeljete starejše po opravkih.
  • med prevozom se pogovarjate, izmenjate izkušnje, nasvete, zgodbe.

 

Več o prostovoljskem delu vabljeni, da si preberete na: https://www.sopotniki.org/zelim-sodelovati.html, o usposabljanju prostovoljcev pa na: http://www.zagorje.si/povezava.aspx?pid=6351

 

Vir: Občina Zagorje