Dobrodošli na spletni strani Krajevne skupnosti Čemšenik.

Prenova centra Čemšenika

SPOŠTOVANE KRAJANKE IN KRAJANI KS ČEMŠENIK

Datum, 24. 6. je za krajanke in krajane KS Čemšenik dan druženja, zaključka šolskega leta, praznovanja pred dnevom državnosti.

VEČER NA VASI smo pričeli z namenom združitve vseh društev, ker so veselice posameznih društev v naših krajih opešale, vsa leta, pa se s pomočjo vseh sodelujočih prijetno nadaljuje.

Letos bo prireditev še posebno zaznamovala dogodek, saj bo v okviru prireditve uradna otvoritev prenovljenega centra Čemšenika.

Ker ljudje večkrat sprašujejo in jim določene stvari niso jasne, bo v nekaj stavkih obrazloženo precej let vloženega truda v projekt obnove. 

Kot prvo je potrebno poudariti, da so se in se še v Čemšeniku odvijajo trije projekti, ki so med seboj povezani vsekakor pa povsem ločeni.

 • Stabilizacija terena (plazu) s betonskoarmiranimi piloti, katero investicijo je v celoti krila Občina Zagorje ob Savi s pomočjo evropskih sredstev.
 • Ureditev okolice s škarpami, pločniki, ograjami, asfaltiranje, predvsem zelo pomembno vlogo pa ima zahtevna izvedba odvodnavanja kompletnega centra Čemšenika (katera ni vidna) na katero so sedaj priklopili; šolo, prosvetni dom, poslovilno vežico, župnišče, zadružni dom, predvsem pa je zajeta vsa meteorna voda, ki je zatekala v okolico Cerkve in jo dodatno spodjedala. Nad poslovilno vežico so izdelane vrtine, kjer se zajema del vode, katera bo služila za vaški vodovod, obenem pa zmanševanje količine vode pod cerkvijo zopet pozitivno vpliva na stabilizacijo. Prav tako je tudi ta projekt v celoti krila Občina Zagorje ob Savi s pomočjo evropskih sredstev.
 • Sanacija župnijske Cerkve Marije vnebovzete pa je projekt faranov in farank župnije Čemšenik, kjer se s pomočjo Škofije in tudi občine Zagorje ob Savi počasi nadaljuje.

Precej intenzivno, so se sanacijske priprave pričele v letu 2010 ko se je po precej sestankih z županom Matjažem Švaganom sprejel dogovor o odkupu Skokove hiše, ki je bila temeljna rešitev, da so se lahko pričele idejne zasnove glede obnove Čemšenika. Izdelane so bile tudi prve  vrtine za raziskove plazenja terena, 

Leta 2011 je bila podpisana pogodba o odkupu Skokove hiše z Občino Zagorje ob Savi, izdelanih je bilo pet idejnih skic ureditve centra Čemšenika, katera podlaga je bila, da se je odločilo, katera varianta je najbolj primerna. Pričele so se dodatne raziskave širšega dela centra Čemšenika z dodatnimi vrtinami. V vseh teh letih je bilo potrebnih precej sestankov, načrtov in dogovorov določenih ljudi, da so se 14. 7. 2017 pričela obnovitvena dela, sedaj pa smo lahko priča tej obsežni sanaciji. S tem zaključenim projektom, smo poleg vsega pridobili precej parkirnih mest, katere sedaj lahko koristijo vsi, ki pridejo v Čemšenik.

Za vse to in še veliko več se je predvsem potrebno zahvaliti Županu Matjažu Švaganu, saj bi brez njegovega posluha ne bili priča tej sanaciji.

Čaka nas pa še obnova cerkve, katero bomo s skupnimi močmi tudi sanirali. Sanacija cerkve se je precej zavlekla, ker so arheologi precej časa odkopavali posmrtne ostanke in tudi finančno je bil za župnijo velik zalogaj. 

V okviru sanacije cerkve, ki se je pričela tudi v letu 2010, je bilo opravljenih precej stvari, nekaj je v alinejah predstavljenih.

 • ustanovljen gradbeni odbor članov iz vsake vasi 
 • odprl se je račun za zbiranje sredstev in se namestil nabiralnik v poslovilni vežici, kjer lahko darujete namesto sveč in cvetja za obnovo cerkve
 • pridobili geodetski posnetek terena Čemenika (strošek KS)
 • izdelali natančni izris obstoječe cerkve (strošek župnije)
 • iz podstrešja se je odstranilo precej prahu in se uredila razsvetljava (strošek župnije)
 • zaradi sanacije je bilo potrebno prekopati in prestaviti kar nekaj grobov kar je finančno precejšen strošek (strošek pokopališki odbor KS)
 • izpraznili vso notranjost cerkve; klopi, orgle, oltarje, kipe in jih začasno deponirali (strošek župnije) 
 • pogoj pred izdelavo vrtin za pilote je bilo potrebno cerkev ojačati z oporami in jo zvezati, da nebi prišlo do porušitve (strošek župnije)
 • dodatno je bilo potrebno cementno zabrizgati vse razpoke v cerkvi (strošek župnije)
 • zakonsko nujna arheološka izkopavanja (strošek župnije)

Zaradi precej problematičnega terena je bilo izdelanih več idejnih zasnov sanacije cerkve, trenutno pa se izdeluje projekt za temeljenje cerkve, ki je zadnja faza pred končno sanacijo obzidja in ostrešja cerkve. Verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi uspelo obnoviti eno od najstarejših cerkva v Zagorski občini, saj so jo naši predniki s precej večjim trudom gradili in obnavljali, mi pa bomo pustili pečat za naše zanamce.

Mitja Drobež