Dobrodošli na spletni strani Krajevne skupnosti Čemšenik.

Pred nami je 1. november

Krajevna skupnost Čemšenik

Spoštovani,

Pred nami je prvi november, ko smo v mislih več z našimi bližnjimi, ki jih ni več med nami.

Prvi november – dan spomina na mrtve – ko obiščemo njihove grobove in prižgemo večje število sveč. 

SPREMENIMO SVOJE NAVADE IN LETOS PRIŽGIMO SVEČKO MANJ.

Slovenci na leto prižgemo kar 15 milijonov nagrobnih sveč, kar pomeni 30 milijonov evrov in 6000 ton odpadkov. Od tega jih dve tretjini prižgemo ob 1. novembru. Ali kdaj pomislimo, kaj se zgodi s svečami, ki so odslužile svojemu namenu.

Tudi letos lahko namesto nakupa sveče, sodelujemo pri zbiranju prostovoljnih prispevkov:

V AKCIJI MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV 2021

»Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Tega spomina pa ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo," so zapisali v Dobrodelnem društvu Fundacija Svečka. Letos bodo v občini Zagorje ob Savi zbrane prostovoljne prispevke namenili gospodu Urošu Gorencu.  

ZBIRANJU SREDSTEV ZA OBNOVO ŽUPNIJSKE CERKVE V ČEMŠENIKU

Oktobra 2016 je Nadškofija Ljubljana zaradi odloka inšpektorata župniku naročila, naj glede na ugotovitve iz strokovnega poročila o stanju poškodb in statični varnosti cerkve le-to takoj zapre. Tako se bogoslužje že pet let odvija v župnišču v Čemšeniku.

Ker so poškodbe na cerkvi posledica plazenja (plaz Čemšenik) je bila potrebna sanacija vaškega jedra, ureditev opornih zidov, ureditev odvodnjavanja meteorne vode z območja okrog cerkve, in izdelava vrtin in zajezitev pitne vode. Po končanju teh del, je letos sledilo utrjevanje temeljev cerkve. Naslednja faza obnove cerkve se bo nadaljevala spomladi prihodnje leto. Vsi zbrani prostovoljni prispevki krajanov, župljanov bodo namenjen sanaciji cerkve.  

V zameno za donacijo boste prejeli zastavico sočutja, ki jo lahko pustite na grobu.