Dobrodošli na spletni strani Krajevne skupnosti Čemšenik.

Materinski dan - prireditev

Prireditev ob materinskem dnevu v soboto, 14. 3. 2020, v dvorani prosvetnega doma Čemšenik je ODPOVEDANA oz. prestavljena za nedoločen čas. 

Materinski dan je neformalen praznik, ki ga vsem materam v čast praznujemo 25. marca. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo že od davnega leta 1910. V Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni, vendar je bil sprva za praznovanje določen 15. maj.

Materinskega dne brez Anne Marie Jarvis, ki je 12. maj 1907 priredila srečanje v spomin na svojo mamo, ne bi bilo. Leto pozneje se je namreč začela zavzemati za to, da bi drugo nedeljo v maju uradno posvetili vsem materam. Pred lokalno cerkvijo je potresla 500 belih nageljnov in svojo željo izrazila v pismih, ki jih je poslala največjim funkcionarjem tistega časa. Njena želja je bila uslišana - 8. maj 1914 je namreč datum, ko je ameriški kongres drugo nedeljo v maju uradno potrdil kot materinski dan.

Na naših tleh se je praznovanje materinskega dne pojavilo po prvi svetovni vojni. Sprva se ga je praznovalo tako kot v ZDA, 15. maja, nakar se je praznovanje prestavilo na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je ponovno v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanenje.