Dobrodošli na spletni strani Krajevne skupnosti Čemšenik.

Čemšeniška cerkev zaprta

Krajevna skupnost Čemšenik

Cerkev Marijinega vnebovzetja v Čemšeniku je tako močno poškodovana, da je ogrožena varnost ljudi, in jo je potrebno zapreti.

To so pokazale študije in geološke ter geomehanske raziskave, ki jih je Občina Zagorje ob Savi naročila po naravni vodni ujmi leta 2010.  Naročila jih je zato, da bi na njihovi podlagi sanirala plaz Čemšenik. Pri izvajanju raziskav pa so izvajalci opozorili, da se je celotni plaz ves čas meritev nenehno premikal, in sicer najhitreje pod cerkvijo. Zaradi diferenčnih premikov vzhodnega in zahodnega dela objekta, kar se kaže v odiranju razpok na cerkvi, je študija povzela ugotovitev, da je objekt že tako močno poškodovan, da je ogrožena varnost ljudi, in ga je potrebno zapreti.

Občina Zagorje je zaradi teh ugotovitev pozvala lastnika župnijske cerkve Ljubljansko nadškofijo, da takoj sprejme potrebne ukrepe in prepreči, da bi obseg poškodb ogrožal varnost ljudi.

V ponedeljek, 17. oktobra 2016, so na Občini Zagorje prejeli v vednost dopis Nadškofije Ljubljana, naslovljene na Župnijo Čemšenik, v kateri ta tamkajšnjemu župniku naroča, da glede na ugotovitve strokovnega poročila o stanju poškodb in statični varnosti cerkve, to takoj zapre in prepove vstop vsem nepooblaščenim osebam. Z ustreznimi opozorili pa mora obiskovalce pokopališča obvestiti, da pokopališče obiskujejo na lastno odgovornost. Vse bogoslužje se bo do nadaljnjega v Čemšeniku odvijalo v stavbi župnišča.

Vir: Zasavc

Foto: arhiv Občine Zagorje